Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pavla K.

28. 6. 2009 23:33
Velice zkreslený popis situace

Chtěla bych jen ve stručnosti podotknout, že autor článku evidentně neví o zemědělské praxi nic konkrétního a vychází pouze z jakýchsi statistik či přehledů vydaných ministerstvem. Není překvapením, že člověk pocházející ze sektoru počítačové techniky má velice zkreslenou představu o zemědělské realitě. Ráda bych zde tímto poprosila autora, aby se zdržel takto radikálních vyjádření na témata jemu ne zcela blízkých - hodnotit by měli vždy především odborníci z oboru. Nejsem zemědělec, ale je to sektor, v kterém se pohybuji v rámci svého zaměstnání, tak si troufám říci, že jsem již nakoukla pod pokličku a vůbec se zemědělcům nedivím. Situace, která nastala na začátku tohoto roku a trvá dosud, je pro ně skutečně likvidační a prosím uvědomme si, že zemědělec je výrobce potravin, které každý z nás musí minimálně jednou denně konzumovat v zájmu zachování svého života. Namítnete, že potraviny lze importovat - to je sice pravda, ale otázka za jaké ceny to bude a v jaké kvalitě. 

0 0
možnosti

ippokorny

1. 7. 2009 11:40
Re: Velice zkreslený popis situace

Likvidační pro stát je likvidovat vědu a nepodporovat školy. Bez krav to nějaký čas přežijeme, bez chytrých lidí ne, ti se nedají koupit, krávy v budoucnu ano. Takto zjednodušeně je to jasné? P.P.

0 0
možnosti

Novotnak

26. 6. 2009 12:34
To je pěkná blbost

Když už chcete přepočítávat tak sečtěte krávy, králíky, ovce, prasata, krůty, slepice, kačeny, kachny, včely a adalší zvířata pak vezměte dotace, co jdou čistě do chovatelství (nemůžete to dělit dotacema co jsdou na cibuli) a pak to dělte.... Protože ty dotace nejdou jenom na krávy... Ale to není podstatné, tady jenom značně zkreslujete fakta. Podstatné je, že abyste byl spravedlivý, tak by se museli vzít dotace všem zemědělcům i v jiných zemích, jinak by ty naše preválcovali. Pak byste mohl studetům přidat, protože by to jistě potřebovali, kvůli nulovým dotacím byse podstatně zdražilo jídlo. Když to tedy vezmete z totho pohledu, tak dotace zemědělcům rovnáse dotace studentům na jídlo. Osobně nejsem příznivec dotací obecně, ale hodně mě rozčiluje, když s čísli někto takto manipuluje.

0 0
možnosti

ippokorny

26. 6. 2009 13:46
Re: To je pěkná blbost

Co se počítá, je vidět v tom jednom odkazu, ale myslím, že třeba krůty spočítat nejdou a dotace na ně nejsou. A samozřejmě se také nepočítá, co naši zemědělci pěstují načerno. Ale křik je kvůli kravám, takže tam asi jde o peníze nejvíce.

A co já vím, tak dnes studenti spíše dojíždí a do menzy nechodí, jídlo je pro ně drahé, tak využívají mamma hotel. A dnešní dívky, vy jste je viděl jíst, vždyť by "ztloustly", chudinky hubené. P.P.

0 0
možnosti

Farma Nemcova

25. 6. 2009 20:54
Není zemědělec jako zemědělec

Vážený pane, bylo lepší, když nemůžete něco vyřešit a málo o tom víte, tak radši nic nepište. To by bylo tak nejlepší. Při čtení vašeho článku jsem marně přemýšlel proč jste ho napsal, no a nepřišel jsem na to. Celý mě to příjde jako blbý vtip, ale situace v zemědělství je dnes natolik vážná že se na toto téma nedá vtipkovat. Příjďte ke mě na farmu, já vám nechám vyrobyt litr mléka a ani pak  o tom nebudete moci mluvit jako odborník. Jako zemědělec nesouhlasím ze stávkováním, ale něco se stát s našim zemědělstvím musí. Bylo by dobrý, kdyby jsme my češi nakupovali potraviny České, od Čechů a hlavně kvalitní.

0 0
možnosti

ippokorny

26. 6. 2009 9:20
Re: Není zemědělec jako zemědělec

Já vás nechci urazit, ale já o vaše mléko nestojím, jako třeba nestojím o české auto a nevidím důvodu, aby se tedy mléko pro mě vyrábělo, jako nestojím o to, aby pro mě někdo vyráběl auto.

.A pokud tvrdíte, že vyrábíte kvalitní české výrobky, tak je to stejné, já nemám tolik peněz, abych si mohl dovolit kvalitní výrobek, jako nemám tolik peněz, abych si mohl dovolit kvalitní auto, navíc bych neměl na provozní náklady.  Je spousta lidí, co nemá na kvalitní věci a tak kupují nekvalitní či žádné.

Tak proč bych šel vyrábět mléko, o které nestojím, k čemu by to bylo? P.P:

0 0
možnosti

BíláKočkaPřevlečenáZaTrpaslíka

25. 6. 2009 18:09
A jeste bych se rad autora zeptal,

co vyrabi on tak duleziteho, o co se konkurence pere a bez ceho by svet prestal existovat?

0 0
možnosti

BíláKočkaPřevlečenáZaTrpaslíka

25. 6. 2009 18:05
Tohle autor mysli vazne????

Pane Pokorny, rad bych se vas zeptal, jestli ste nekdy mel alespon moznost se podivat na zamestnani v zemedelstvi??:-/

0 0
možnosti

ippokorny

26. 6. 2009 9:28
Re: Tohle autor mysli vazne????

Ano, pracoval jsem kdysi o prázdninách 2 měsíce v zemědělství za 5,95 Kč na hodinu, prarodiče a další příbuzní tam pracovali také, moji sousedé tam pracují i dnes a jeden podniká a jeho krávy slyším na těch 600 metrů a vyhýbám se jim, pokud jdeme po jeho louce, družstvu pronajímám pozemky, jeho krávy mě běhají po pozemku. Ale ano, v kravíně jsem nebyl asi 10 let, ono se to z důvodů možných nákaz (prasečí chřipka, nemoc šílených krav) ani nesmí. P.P.

0 0
možnosti

matkoslav1

25. 6. 2009 16:49
školství

Má vlastní zkušenost ze studia na škole, kde pracuje autor - absolventů je více než dost. Valná většina z nich se zpaměti naučí teorii a v praxi je nelze využít. Ukazatelem nemá být počet absolventů, ale jejich úroveň. To můžeme pak v každé větší vesnici otevřít VŠ (čemu už jsme blízko) a být se do prsou, jak jsme chytří, když máme 60% absolventů... Proto jediný návrh - vyjmout dotace zemědělcům (i když to bude bolestné), zpoplatnit vysoké školství a snižovat daně z příjmu.

0 0
možnosti

sageorg

25. 6. 2009 16:46
Jste úplně mimo......

a celé to zavání demagogií.Nějak jste nevzal v potaz,že dotační zemědělská politika je v kompetenci EU a především za ni můžeme děkovat "frantíkům".Plačete na špatném hrobě. 

0 0
možnosti

Haidy

25. 6. 2009 17:42
Re: Jste úplně mimo......

R^

0 0
možnosti

Salus

25. 6. 2009 16:35
Velmi hloupá hra s čísly

Stát takto nedotuje zemědělce, stát takto dotuje VAŠE NÍZKÉ CENY POTRAVIN!! Bohužel, taková je praxe v celé Evropě a tak se tomu náš stát musí přizpůsobit. Pokud vám nebude vadit, že mléko bude stát v krámě 20korun a chleba 60 a přesvědčítě zejména francouzské zemědělce a orgány, tak je dotace možno klidně zrušit a prodávat za tržní ceny. Protože trh s potravinami tržní není, tak to v Evropě chodí.

A to, že víc než 60% z ceny potravin má hyprmarket, tak s tím by se sakra už mělo něco dělat.

0 0
možnosti

pavelthelong

25. 6. 2009 15:35
souhlas

bohuzel - Ceska republika se brzy zaradi do skupiny Portugalsko, Bulharsko, Recko (zemedelske produkty a montovny) pro nedostatek vlastniho know how. Studie PISA uz napovedela, kterym smerem jde ceske skolstvi. Z toho duvodu jsem uz zmenil bydliste smerem na zapad od Ase a moje deti udelaji brzo totez.

0 0
možnosti

celim

25. 6. 2009 15:10
jedno nechápu,

zemědělci brečí, že jsou strašně nízké výkupní ceny. Je to asi pravda. Litr mléka stojí o polovinu více než před léty, ale přitom kupříkladu nafta je momentálně za stejnou cenu jako před nějakými deseti roky. Vyplývá mi z toho, že řetězce berou sedláky víc u huby! Potom nechápu, proč se nedávají dohromady a nezakládají družstva na zpracování mléka, kdy by tak mohli svoje zisky zvýšit.Bylo to za 1.republiky, proč to nemůže být teď? Nebo jsem nedávno četl jak někde na Západě se instalují automaty na prodej čerstvého mléka přímo od sedláků! Počítám, že si tam dobře vydělá jak sedlák, tak i spotřebitel.To je asi řešení pro menší hospodářství.

0 0
možnosti

OndraTM

25. 6. 2009 15:15
Re: jedno nechápu,

No, ptejte se zemědělců kde jsou jejich akciové podíly ve zpracovatelských firmách. Copak s nima provedli? ..Na západě je přece jen vyšší životní úroveň, lidé si kupují dražší, často kvaitnější poraviny, je tedy víc prostoru i pro menší zemědělce a jejich produkty. U nás je enormní tlak na cenu, lidé kupují šunt a raději utrácí peníze za cigarety, alkohol a hazardní hry.

0 0
možnosti
  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.