Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Paxa

25. 6. 2009 11:44
Především:

nejsem nijak štěstím bez sebe z dotací do zemědělství, ba právě naopak. Autorovo srovnání je jistě zajímavé - ale...

Pětkrát tolik vysokoškolských studentů? Možná jsem mimo dobové trendy, nicméně na univerzitní vzdělání má standardně předpoklady tak deset až patnáct procent populace - doba nedoba. Má-li vysokoškolským diplomem oplývat padesát procent lidí, nutně to musí znamenat snížení úrovně vzdělání. Je samozřejmě fakt, že na některé obory se zdaleka nedostanou všichni, kdo mají schopnosti je vystudovat, což se dá řešit třeba tím, že by si první ročník mohl zkusit každý, a komu by se nedařilo, prostě by neudělal zkoušky a konečná (vím, že to zjednodušuji). Ale paušálně volat po zpětinásobení počtu studentů se mi nezdá šťastné.

0 0
možnosti

anžto

25. 6. 2009 11:48
Re: Především:

no ale tak to přece je.  V prváku odpadne několik desítek procent.

0 0
možnosti
S

stedrik

25. 6. 2009 11:38
MS v lyžování nás

stálo na dotacích 2 mld a nikdo se nad tím nepozastavuje.Řekl bych,že každej jeden ňouma na lyžích nás stál více než jeden zemědělec s kombajnem.!!

0 0
možnosti
PK

karpet

25. 6. 2009 11:32
Velmi zjednodušený pohled

Pan Pokorný nabízí dle mého názoru velmi povrchní pohled na věc.  Ve hře jsou totiž další hodnoty, které nejsou brány v úvahu. Těmi mohou být heslovitě např. :ekologické potraviny; krajinotvorba; dotace zemědělců = dotace řetězců;  co s nezaměstnanými zemědělci a dalšími nezaměstnanými ve zpracovatelském průmyslu.....  "Holt každá sranda něco stojí."

0 0
možnosti
RR

RumBum

25. 6. 2009 11:27
EZU - Evropská zemědělská unie

Když se podíváte, čím se většinou zabývá Evropská komise a parlament, zjistíte že celá EU je tu v podstatě hlavně kvůli dotacím zemědělcům. Tyto dotace také tvoří většinu v rozpočtu EU.

Bohužel se tohoto artefaktu, zavedeného po druhé světové válce (kdy měl své opodstatnění),  jen tak nezbavíme. Zkuste někomu zdražit šnicl... že už ho máme předplacený z daní je mimo chápání většiny obyvatel EU.

No a co se děje v africe, kde naše levné potraviny likvidují místní zěmědělce - to je už na jinou diskusi.

0 0
možnosti
A

anellus

25. 6. 2009 11:26
I já si cením více těch krav.

Ty alespoň dávají mléko. Ti naši studenti, hlavně ti budoucí ekonomové a manažeři nikdy nevyprodukují ani za haléř, prostě proto, že nic reálně neumí a umět nebudou. Osobně bych je dnes vyměňoval asi tak 15-20 VŠ ekonomů za jednu krávu. A co se kurzu vůči vyučencům týká dával bych až kolem 30-ti manažerů za jednoho zedníka a i 40 juristů za kvalitního obkladače.

0 0
možnosti
MV

marka40

25. 6. 2009 11:35
Re: I já si cením více těch krav.

Naprostý souhlasR^ To, co napsal autor, je naprostý blábol. K čemu nám bude víc a víc vysokoškoláků, když ty krávy nebude mít kdo podojit? Už teď nemohou absolventi všech možných škol sehnat práci, zato řemeslníka nikdo nesežene. Ona totiž každá firma potřebuje jednoho vysokoškoláka na 50 řemeslníků, nebo dělníků. Opačně to nejde. Takže až budou všichni VŠ vzdělaní, nebudou žádné dotace do zemědělství potřeba, protože tam nebude mít kdo pracovat a vyrábět.  ;-D

0 0
možnosti
JM

J i ř í

25. 6. 2009 11:21
Internet musel taky někdo vymyslet.

Diskutovat zde je možné jen díky tomu, že někdy někde dávali víc na studium než na zemědělství a tak mohl někdo vymyslet PC, internet a další věci, které asi někdo se špatným vzděláním nevymyslí. Kdyby všechny země měly politiku jako u nás, tak bychom mohli diskutovat s plnými žaludky pomocí břidlicových tabulek.

0 0
možnosti

WIFI

25. 6. 2009 12:07
Re: Internet musel taky někdo vymyslet.

vaše úvaha by platila v případě, že by pro uživení národa v něm musela pracovat většina jeho obyvatel. V součnosti stačí aby pracovalo v zemědělství pár % lidí, takže nešiřte polopravdy

0 0
možnosti

WIFI

25. 6. 2009 11:20
Ale

Mýlíte se, on dotaci neposkytuje zemědělci pro zábavu, ale aby zemědělec diky ní mohl přežít v nerovné konkurenci zahraničních zemědělců, kteří mají vyšší dotace, dále aby vyráběl potraviny (žádný normální stát se doborovlně nestane závislým na dovozu potravin a energií, i když o té normálnosti začínám pomalu pochybovat v případě čr) a zároveň udržoval krajinu

0 0
možnosti
LG

l.g

25. 6. 2009 11:14
Nepochopení

Přispěvatelé níže zdá se nechápou, že už nejsou 50. léta a tuhle zemi nebude v budoucnu živit dojička krav ani slévač nebo soustružník. Ti už se dávno úspěšně uchytili v Číně a dělají to lépe a 5x levněji než u nás. Jediná naše šance je pracovat s vysokou přidanou hodnotou. Tedy pracovat hlavou na nejvyspělejších technologiích. To Číňani ještě neumí. Nakonec levnější potraviny se vozí už i z německa, tak proč živit nenažrané zemědělce? Ano. Je dobré udržovat zemědělství do té míry, aby byl zachován ráz krajiny, ale být za každou cenu soběstačný v dodávkách mléka? To je na hlavu! Nakonec jsme se zbavili soběstačnosti ve výrobě cukru a má ho někdo snad cukru nedostatek? Zemědělcům žádné dotace! Maximálně biozemědělcům.

A snížení dotací na vědu je čin hodný Klementa Gottwalda...!

0 0
možnosti

anžto

25. 6. 2009 11:34
Re: Nepochopení

já hlavně nechápu proč si autor vybral za cíl zrovna dotace do zemědělství. Peníze se vyhazjuí oknem kam se podíváš:-). Mimochodem studenti typu, medici, vědci, technici - ty taky jdou mnohdy do zahraničí za většími příjmy (já se tomu nedivím) a pak tady máme spoustu oborů typu filosofie (nic proti tomu, sama jsem dálkově studovala na fildě -při práci - tzn. platila jsem daně), kde zas ten užitek, si přiznejme pro společnost není nějak markantní. Většinou tito lidé pak pracují stejně, úplně mimo obor. Takže já bych to celé až tak nedramatizovala, a nedělala z těch studentů něco na čem stojí národ. Když mluvíte o levnější pracovní síle z východu, to tak nějak funguje ve všech oborech, i z asie sem může přijít doktor či vědec:-) 

0 0
možnosti
H

hnusoba

25. 6. 2009 11:12
Milý Matěji

Mýlíš se.

0 0
možnosti
A

Avina

25. 6. 2009 10:43
Studenti?

Studenti jsou křiklouni,plýtvají vajíčkama a ostatní nemají co jíst-chodí a žebrají pro příspěvek na děti v Africe apod.To krávy by neudělaly.Studenti svou blbost kryjí za diktát maturit.Studentama-lemplama se dá dláždit,nebudou moct pro stát vytvořit produkty...zabezpečit invalidy,starší ročníky...Taky si cením krav více,než volů či studentů marťanů.:-/;-D

0 0
možnosti
K

kenev

25. 6. 2009 11:14
Re: Studenti?

Ještě že jsou vajíčka dotovaná!!;-D;-D;-)R^

0 0
možnosti