Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ruzena

10. 2. 2011 8:59
Rozdíl IZIP a Karta života

Pane Pokorný, nezlobte se, ale před psaním článku si příště ověřte základní fakta. Do karty života si zapisují údaje pacienti sami. Čili přijdu domů od lékaře a zapíšu si: Mám chřipku. Data v IZIP zapisují lékaři, mají tedy klinickou hodnotu, každý záznam je podepsán a lékař za něj tudíž nese zodpovědnost. poznámka pacienta, na které je postavena Karta života, je u IZIP pouze záložní řešení. A právě vytvoření sítě zdravotníků, kteří do IZIP data vkládají a jejich motivace je to, co je nejobtížnější. Máte pravdu, naprogramovat takovou platformu, jako je Karta života zvládne šikovnější programátor. Za IZIPem je trochu víc práce. Méně piště, více čtěte. A začněte třeba s problematikou práva. Pak se dozvíte, že všichni zaměstnanci IZIP podléhají z podstaty své práce zákonu 101 o ocraně informací. Jakákoliv manipulace s daty mimo rámec daný souhlasem klienta, je tedy protizákonná a tedy postižitelná a to s osobní zodpovědností. Mystifikujete veřejnost a to je špatné. Zdraví Milan Růžička

0 0
možnosti

ippokorny

11. 2. 2011 9:49
Re: Rozdíl IZIP a Karta života

Já to chápal tak, že do karty života patří i možnost výpisů vše lékařských výkonů přes internet, pokud ne, jde jen o slovíčkaření, pojištěnec tu možnost má a je mi jedno, jak se to jmenuje. Pak by stačilo říci, ke kartě života patří i možnost výpisů výkonů, pokud to tak již není.

Tedy trvám na tom, že si pojištěnec ZP MV ČR může, na rozdíl od IZIP, vytáhnout  úplně všechny lékařské výkony, o tom se IZIP ani nesní.

A je problém, že lékař má nést odpovědnost na něco, co je jinde, než u něj v ordinaci.

A ty zákony, ano, je nějaký zákon, ale jaké jsou sankce a zda byly někdy i uplatněny, to je ta otázka. A pak je otázka, zda je nějaká kontrola přístupů i datům v IZIP, zda se pacient dozví, kdo všechno k jeho datům přistupoval, který lékař, kdy, přes nějaká ty dočasná hesla pro záchranky. Může si to vyžádat? A víte kolik policistů se dívá do databází a je jim dokonce jedno že se to monitoruje? P:P:

0 0
možnosti

tuneldedekdedek1

10. 2. 2011 5:57
lékaři bez kvalifikece?

Nadpis mne ůplně posadil do židle.Pokud nemůže lékař věřit kolegovi ,že stanovil správnou diagnozu,nepochopím nynější akci "lékařů".Asi všichni vystudovali za husu a tím pádem nemají ve zdravotnictví co dělat.Vážení lékaři,levá ruka neví,co dělá pravá.A pokud jde o odmítnutí zvýšení platů v Karlovarské nemocnici-asi vám LOK neřekl,jak má vypadat kolektivní vyjednávání.Rv

0 0
možnosti

mam.kvalitni.nazory.2

10. 2. 2011 0:55
A muze pacient verit lekarum?

...

0 0
možnosti

Strider

9. 2. 2011 22:56
izip

IZIP je klasický tunel an peníze....Program za miliardu korun, který nefunguje

měli by je všechny pozavírat (v lepším případě).

0 0
možnosti

Lanolin

10. 2. 2011 9:19
Re: izip

A kdo vám nakukal, že ten program nefunguje?

Jediný problém jsou opět lékaři, odmítají ho používat a vyplňovat.

0 0
možnosti

pekolkll

9. 2. 2011 22:41
Analytik analyzuje

a) Objem funkčnosti stanovuje buď marketing pomocí průzkumu trhu, nebo přímo objednatel. Analytik dělá něco úplně jiného.

b) Neházel bych všechen sw do jednoho pytle na základě jedné zkušenosti.

c) Jak se má váš sw dozvědět, že některá dg je méně častá a měl by na její (asi mylný) zápis upozornit? Pokud přímo z vašich pořízených dg, tak bude tato funkce prvních pár let pro kočku. Pokud od někoho jiného, tak ZP vám to nedají buď vůbec, nebo rozhodně ne zadarmo (a to jem použil velmi mírný výraz). S UZIS to bude obdobné. Navíc to, co vy považujete za samozřejmost a uráží vás, že to ve vašem sw není, tak to bude velká skupina uživatelů považovat za otravující pitomost a jiná ještě větší skupina nebude ochotná za to platit nic navíc (spíš by chtěla slevu).

d) Takže vždy když do sw doplníte nějaký požadavek pár osamocených uživatelů, musíte okamžitě doplnit možnost vypnutí této veleužitečné funkčnosti, aby vás zbývající většina uživatelské obce neukamenovala.

0 0
možnosti

honza_votava

9. 2. 2011 20:44
Poznámka

Vážený pane doktore, vaše poznámka se mě malinko dotkla:

"Naši programátoři totiž neumí naprogramovat takovou jednoduchou věc, jako je upozornění: „vykazuješ mor, který jsi nikdy nevykazoval", "vykazuješ netypickou nemoc pro české pacienty", "jsi si jistý?“. Splést se při takové kvalitě software lze snadno."

Programátoři umí leccos. Ale jednak jim někdo musí říct, co mají naprogramovat a jednak to někdo musí zaplatit.

To je, jako byste si stěžoval, že nemáte doma kohoutek s termostatem, když jste ho přece viděl u jiného. Copak ho ten instalatér neuměl namontovat, nebo co?

Prosím, piště jen o tom, čemu rozumíte.

0 0
možnosti

ippokorny

9. 2. 2011 21:01
Re: Poznámka

Nejsem doktor.

Nelíbí se mi programátoři, co nevylezou z kanceláře a vůbec netuší, pro koho programují a pak podle toho programy vypadají. Vrcholem bylo, že v jednom lékařském systému byl naprogramovaný úplně špatně korekční koeficient a tedy to špatně počítalo peníze! A milý programátor se rozčiloval: "jak to mám vědět, jak se to má správně počítat". Poradili jsme mu, že si to musí zjistit na ministerstvu zdravotnictví jako my, tedy vylézt z té kanceláře. Ale to je něco jiného, to byla hrubá neznalost, kterou mohu dokladovat.

Existuje něco, čemu se říká marketing a používá se tam pravidlo 4P a to, co mám na mysli je to 1. P. Tedy se musí opět vylézt z kanceláře a zjistit, co zákazníci budou! vyžadovat, ne co vyžadují a ne dokonce po nich chtít, aby někdo za programátory dělal analýzu.

A ty ceny jsou myslím v současné době dost vysoké a musí jít dolů.

P.P:

0 0
možnosti

Tomas_X7

9. 2. 2011 20:06
Úsměvné

Dnes je něco přes 38 000 kódů diagnóz. Dělení na obvyklé a neobvyklé by byla taková hezká brigáda, ale nevím kdo by ji zaplatil. Ono vykázat jako kód dg. mor je legrace a nic víc. Nebezpečnost takového omylu je naprosto nulová. Žádný lékař neléčí pacienta podle toho, že si přečte nějaký kód od jiného lékaře. Ty kódy, to je taková statistika. Diagnózy, souhrn onemocnění pacienta, resumé nebo závěr vyšetření, kterým má jeden lékař druhému něco sdělit, to je vždycky gramotný text, který správně má respektovat i ty vlastnosti onemocnění, které zakódovat většinou nejdou, tedy dobu trvání, intenzitu, přesnou lokalizaci, individuální odpověď organismu, .... atd. Jinak díky extenzivním vyšetřovacím metodám je dnes obrovské množství lékařských informací a ty jsou uchovávány v informačních systémech, které třeba sedí fyzicky v té nemocnici, ale vytvářela je většinou soukromá firma stejně jako ten IZIP, takže nějaký zásadní rozdíl v tom, odkud se berou informace, není.

0 0
možnosti

ippokorny

9. 2. 2011 21:04
Re: Úsměvné

Tady šlo o vážnou věc, za socialismu bychom to nazvali "rozkrádání majetku v socialistickém zdravotnictví". On totiž podle pojišťovny účtoval něco neoprávněně, tedy žádná legrace. Bohužel měla pojišťovna pravdu. P.P:

0 0
možnosti

arnost-ek

9. 2. 2011 20:05
Software

Ale pane doktore... to nestačí, že když zadáte kód z číselníku, tak ten program dohledá název a zobrazí ho u toho kódu? Skutečně je potřeba, když tam čtete "mor", aby vám ještě vyskočilo další okýnko "pozor, mor!"?

0 0
možnosti

Petr K_.

9. 2. 2011 18:22
bodejť by se doktoři nebouřili proti izipu

Teď si můžou vykazovat (a nechat proplatit) co chtějí, s izipem to bude vidět a uvidí to i pacienti. Taky samozřejmě bude líp vidět na farmaceutický lobing a o to v tomhle státě nikdo z těch, co vydatně dojí státní zdracotnictví nestojí.

Vždyť o čem jiném je řev nemocničních doktorů za vyšší platy než o tom, že oni nemají možnost si tak hezky švindlovat a dostávat peníze za to, co vůbec neudělali jako praktici.

Jen ať si klidně všechen ten hnus doktorskej táhne kam je jim libo, ale za svoje.

0 0
možnosti

Tomas_X7

9. 2. 2011 20:13
Re: bodejť by se doktoři nebouřili proti izipu

Praktický lékař je placen podle počtu zaregistrovaných pojištěnců, takže je zcela irelevantní, že by ho IZIP z něčeho usvědčil. V IZIPu se také neuchovávají kódy výkonů, které určitým způsobem korelují s příjmy ambulantních specialistů od pojišťoven. Kódy diagnóz v IZIPu nijak nesouvisí s penězi a hlavní problém IZIPu je, že je tam málo lidí a málo lékařských informací, takže když jako lékař něco potřebujete vědět u náhodného pacienta, tak je asi tak 0,001% pravděpodobnosti, že to v IZIPu najdete. Je hezké, že tam je oční vyšetření od paní Vomáčkové, jenže když vás zajímá loňský tlak a cholesterol paní Vopičkové a ta tam má jenom vyšetření z ušního nebo tam není vůbec.

0 0
možnosti

tygřice

9. 2. 2011 18:15
IZIP neIZIP

Mnohem víc než IZIP mně štve to, že každý lékař jede na svém písečku. Každý má v počítači svůj informační systém (nekompatibilní navzájem), ze kterého pak vytiskne lejstro a to vloží do mé dokumentace. Tato lestra pak jiní lékaři nečtou, vždy znova a znova to chtějí všechno vědět po mně. Nečerpají z dokumentace vytvořené jinými lékaři, ale z mé (laické a děravé) hlavy. Léčím se pravidelně na ORL a alergologii, chodím na gynekologii, na oční, byla jsem  vícekrát  hospitalizována v různých nemocnicích. A vždy znova a znova: anamnéza osobní i rodinná, které léky beru, jaké operační zákroky jsem podstoupila, jaké nemoci prodělala... To jim pokaždé diktuji a oni to ťukají do svého počítače (dříve psacího stroje). Přitom to všechno už někde dávno je a v nejednom exempláři! Jak krásné by bylo, kdyby pojišťovna toto všechno měla v nějaké ústřední databázi, kdyby lékaři měli své systémy kompatibilní s tou databází a všechny tyto informace získali na jedno kliknutí po zadání mého rodného čísla!

0 0
možnosti

tygřice

9. 2. 2011 18:29
... pokračování

Ušetřili by tím čas svůj i můj, kdyby to nemuseli všechno páčit ze mně, o to víc by se mohli věnovat mému akutnímu problému, se kterým jsem je právě navštívila.  Měli by to popsáno odborně a přesně, na nic by se nezapomnělo, žádná souvislost by jim neunikla. Při dobře konstruované databázi by například výsledky měření tlaku nebo laboratorní výsledky všech možných veličin mohly vylézt hezky v grafu, ze kterého by byl patrný vývoj v čase. Dělá se spousta vyšetření předoperačních i jiných, jejichž výsledek poslouží momentálně a pak zapadne do černé díry papírové dokumentace, případně zůstane v té nemocnici, kde se vyšetření konalo. Přitom právě časový trend těchto veličin by mohl být velmi zajímavý údaj, ze kterého by lékař mohl usoudit na možnou diagnózu počínající chronické nemoci určitě lépe, než z pouhého momentálního  "tu mě bolí, tam mně píchá". Proč by například už sama laboratoř nemohla výsledky zapsat (naimportovat)  do nějakého "IZIPu" pokaždé, když nějaké vyšetření dělá?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS