Pavel Pokorný

Závodník má závodit, funkcionáři pracovat

11. 08. 2016 9:11:52
Zjistí se někdy, kdo je zodpovědný za to, že Sáblíková ve vrcholové formě nepostoupila na olympiádu? Závodník má závodit a ne se starat o právní problematiku. Samozřejmě se mohlo i stát, že by se Sáblíková kvalifikovat nemusela.

Mohla při dalších závodech prostě spadnout, někdo jí mohl při závodu "nabourat", mohla se zranit. Ale to se nestalo a tedy kdo je ten špatný?

Pokud to správně chápu, garantem správného výkladu pravidel je v České republice ČESKÝ SVAZ CYKLISTIKY - CZECH CYCLING FEDERATION (zkráceně ČSC). ČSC má prezídium, v čele prezidenta honosícího se titulem práv, viceprezidenta, který má 2 tituly, ale nikoho z nich nenapadlo se zeptat na takovou jednoduchou věc, jak je to s postupem cyklistů na olympiádu. Svůj podíl viny má samozřejmě i trenér.

Když čtu na webu ČSC seznamy desítek funkcionářů ČSC, tak nabývám dojmu, že svaz má více funkcionářů než závodníků. Jenom na portálu Justice.cz je uvedeno, že ČSC má 12 statutárních funkcionářů. Na olympiádu jede podle seznamu ČT24 10 cyklistů.

ČSC je spolek a byl založen za účelem, cituji z rejstříku spolků na portálu Justice.cz:
Posláním ČSC je zejména vyjadřovat, prosazovat a chránit zájmy české cyklistiky, zvyšovat její společenskou prestiž doma i v zahraničí, pečovat o její všestranný rozvoj, jakož i chránit práva a oprávněné zájmy jeho členů v souvislosti s jejich činností v rámci ČSC. Organizovat sportovní akce pro své členy a členy evropské a světové cyklistické federace.

Opravdu plní CSC svůj účel? Opravdu chrání právo a zájem svých členů?

Portál Justice.cz nám dále také uvádí, že účetní uzávěrka za rok 2014 došla na portál Justice.cz až v červenci 2016. Všimli si v ČSC, že je již srpen 2016? Kde účetní uzávěrka za rok 2015?
A je škoda, že povinnost spolků uvádět výroční zprávy je až od roku 2016... Budeme těšit na výroční zprávu ČSC za rok 2016. Bude zveřejněna v roce 2017?
V účetní uzávěrce 2014 je řádek: provozní dotace 70 milionů. To se to pak hospodaří s účetním výsledkem +3,746 milionu.
A je zajímavé, co se ještě stalo ve stejném měsíci, kdy byla odevzdána opožděná účetní uzávěrka.

Katastr nemovitostí uvádí, že ČSC dává od července 2016 zástavní právo na svou budovu ve prospěch rakouské Oberbank AG. Zajímavé je, že tato banka působí v České republice jako pobočka, tedy předpokládám, že se na ní nevztahuje pojištění vkladů a že případné spory se řeší v místě centrály, tedy v Rakousku. Je to zástava za nějakou půjčku?

Každý, kdo nepodává včas účetní uzávěrku, je mi podezřelý, buď jde o neschopnost nebo o úmysl něco zakrýt. A každý, kdo nějak zastavuje majetek spolku, aniž je o tom zpráva na webu spolku, je mi také podezřelý (aspoň mně Google na příkaz: Oberbank site:ceskysvazcyklistiky.cz nic neuvedl). Rozhodně bych se na hospodaření ČSC podíval, než bude zase dotován dalšími desítkami milionů. Jenom letos dostal od MŠMT 16 milionů (viz zde).

A závěr? Z výše uvedeného je mi celkem jasné, že ČSC nemá na to, aby plnil to, co je uváděno v účelu spolku. A tedy je jasné, kde hledat příčinu neúspěchu Sáblíkové kvalifikovat se na olympijské hry. V neschopnosti funkcionářů placených z dotací, které vznikly našich daní.

Viz také dnešní článek na iDnes.cz.

Autor: Pavel Pokorný | karma: 21.53 | přečteno: 628 ×
Poslední články autora