Pavel Pokorný

Jak se vyvádějí peníze z polostátní firmy?

28. 06. 2016 11:43:09
Dalšího kostlivce ve skříni polostátní ČEZ nám v pondělí představil pořad Reportéři ČT o fotovoltické elektrárně ve Vranovské Vsi.

Máme u nás firmy, které ovládá stát, má v nich minimálně 51 %, nazývají se „polostátní“. Předseda představenstva je pak státem dosazený úředník, který si obvykle „hraje na velkého manažera“. Jednou z polostátních firem je ČEZ.
Proč by měl stát podnikat v energetice? Je to pozůstatek z doby před rokem 1989 a jak „polostátní podnikání“ dopadá, vidíme v médiích.

V letech 2004-2011 si v polostátní ČEZ „hrál na velkého manažera“ úředník Martin Roman.
Problém minulého vedení Martina Romana jsou další a další kostlivci padající ze skříní.

ČEZ musel loni odstavit jadernou elektrárnu Dukovany kvůli falšování fotografií svárů, nyní žaluje dodavatelskou společnost Škoda JS o miliardy. Když se na tuto společnost podíváte do obchodního rejstříku, tak se nestačíte divit, čím vším se tato společnost zabývala a že většinu funkcí v ní mají Rusové. Má smysl žalovat „Rusy“ o miliardy, když společnost takový majetek podle obchodního rejstříku nemá? Není žaloba ČEZ na Škoda JS pouze „prázdné a směšné“ gesto?

ČEZ zmizely peníze v Bulharsku, Albánii. Normální firma by do takového rizika nešla, to můžete jen tehdy, když máte za sebou velké „polostátní“ peníze.

ČEZ za Martina Romana kupoval fotovoltické elektrárny jako na běžícím pásu. Ale jak upozornil pořad Reportéři ČT, kupoval je od firem založených v zahraničí, od firem, které nikdo neznal a nezná, možná byly založeny či použity spící firmy pouze pro účel prodeje a vyvedení peněz. Volně cituji z pořadu Reportéři ČT: „ČEZ zaplatil 10 miliard (doplňuji polostátních peněz) za 10 projektů a neví prý komu.“
A když vzniknou po koupi problémy, tak se zjišťuje, že uplatnit záruku, škodu jaksi není na kom.

Jedna z problémových fotovoltických elektráren ČEZ je ve Vranovské Vsi. Psalo se o ní i na iDnes.

Pokud kupujete cokoliv dražšího od nějaké společnosti, vždy se podívejte do veřejných rejstříků, o koho jde. Může se vám klidně stát, že společnost zmizí a nebudete mít na kom záruku či škodu uplatnit.

Pokud se vyvádí větší peníze do ciziny, zde šlo navíc o polostátní peníze, tak o tom informují banky ministerstvo financí, které může podezřelé převody zastavit. Asi úředníkům převody polostátních peněz na neznámé firmy podezřelé nebyly.

Můžeme spekulovat, jak to s fotovoltickými elektrárnami zakoupenými polostátní ČEZ mohlo probíhat?

Založíte firmu mimo právní působnost Česka, firma postaví fotovoltickou elektrárnu, draze ji prodáte polostátnímu podniku (neměl tam být úřední odhad?), peníze vyvedete "s požehnáním úředníků ministerstva financí“ do bank mimo právní působnost Česka. A pak nastane rozdělování zisku.
V pořadu Reportéři ČT bylo, že se okrádání polostátní ČEZ dovedlo na vyšší úroveň.
Při stavbě fotovoltické elektrárny na prodej totiž můžete použít nekvalitní či horší fotovoltické panely, než byly v projektu, asi to nikdo nekontroluje. Jaký odborník za ČEZ elektrárnu přebíral? Rozumí v ČEZ fotovoltickým panelům? A máte tu další zisk na rozdělování.

A jak to vše kolem zakoupených fotovoltických elektráren skončí? Obvykle vše trvá dlouho, vyšetřování soudy, mezitím se vymění všude vedení, jak v organizacích, tak ve státní správě, občas někdo zemře či někde spadne z posedu. Peníze se málokdy najdou. A pak musí přijít ministr financí a navrhnout zvýšení daní.

Jaké okrádání státu v současné době probíhá a bude prezentováno tak v roce 2018? Něco kolem dálnic a železnic? Kolem dálnic to již začalo, sesouvají se svahy na dálnici a železnici. Nově by to tedy mohlo být více kolem železnic a ještě tunelů. A v roce 2020 by to mohly být převážně mosty. Uvidíme.

Autor: Pavel Pokorný | karma: 24.82 | přečteno: 1049 ×
Poslední články autora