Je uměním nahý zadek Stalina?

V Dnešní MF Dnes je foto nějakého výtvoru, kde je na kolotoči Stalin s nahým zadkem, Hitler, Mao Ce-tung, Kim Čong-un. Na plzeňském sídlišti má stát králík požírající člověka. "Co tím chtěli básníci říci?"

Foto kolotoče s detailem zadku Stalina je zatím pouze v papírové příloze Jižní Čechy. Na odkazu zde zadek vidět dobře není. Ale je možné, že časem se to foto objeví i na iDnes.

Pokud má umělecké dílo něco říci, tak vyjádření by mělo být jasné, ne že k němu bude mnohastránkový popis. A co vás napadne u nahého zadku? Čech v cizině před rokem 1989?

Uvedené výtvory nejsou uměleckým dílem ani náhodou, je uměním, když někomu koukám do zadku? Jsou to trapné výtvory urážející nejen obyvatele státu, odkud diktátoři pocházeli (oni je tam ne všichni odsuzují, co na takové veřejně prezentované výtvory ruská nebo čínská policie, až někdy autorka pojede do Ruska či Číny?), ale vzhledově urážejí obecně.
Proč tam není třeba Klement Gottwald? Že jeho podíl na vraždách nebyl tak velký? Co tedy dát na kolotoč s nahými zadky  Gottwalda, Zápotockého, Novotného, Svobodu a Husáka? Vždyť tak vzhledem ke světu působili! Toho by se autorka bála? To také byli zástupci komunistické diktatury, tedy komunističtí diktátoři! Nebo to má již v plánu, další kolotoč a další nahé zadky?
A co si myslet obecně o autorce výtvoru, když sedí na soše muže, který má stažené kalhoty, a má tam být bičík?

A co králík požírající člověka z toho plzeňského sídliště, viz třeba zde? Inspirace tím, že bůh Saturn požírá svého syna? Autor chtěl šokovat, ano, dítě se může šokovaně zeptat: "tatínku, ty mě nesníš, že?" Jinak Saturn byl bůh zemědělství, tedy může to být i alegorie na to, jak nás zemědělci "žerou" v rámci dotací. Autor šokuje pouze tím, že si lidé říkají, opravdu je toto závěrečná vysokoškolská práce? 
Jak vysvětlit dítěti, co znamenají takové výtvory? Leda že jeho autor zešílel?

Ale máme svobodu. Svobodu ano, ale za své a v soukromí. Klidně ať si autoři takové výtvory tvoří doma a za své. To mám raději malby dětí, jak je vidím na chodbách školy, kam chodíme na volby.

A co na ten kolotoč a nahý zadek Stalina říkají Rusové studující v Českých Budějovicích a co na Mao Ce-tunga říkají Číňané, nově studující v Českých Budějovicích (jak vidíme v MF Dnes na foto o list dříve)? Také by se studentům Stalin a Mao Ce-tung líbil?

Pokud je toto "nové" umění, tak jsem proti jakékoliv dotaci "nového" umění.
A můžete zkusit i anketu vpravo.

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 22.2.2016 12:25 | karma článku: 22,09 | přečteno: 694x