Pavel Pokorný

Byty pro bezdomovce?

17. 07. 2014 19:14:41
Zjistil jsem, že jsem byl podle nějakého koordinátora Miloty roky bezdomovec a nedůstojně bydlel. Můžete mě opožděně litovat, že se o mě tehdy stát nepostaral a nedal mně sociální byt, jejichž stavbu plánuje vládnoucí ČSSD.

V pondělní MF Dnes byl článek s nějakým Milotou, koordinátorem pro sociální bydlení. V článku Milota sděluje, že bezdomovec je ten, kdo nemá svou kuchyň, své sociální zařízení či nájemní smlouvu.
Bydleli jsme kdysi přes rok na ubytovně, kde byla společná kuchyňka a každý tam měl svou skříňku (nebyla to naštěstí kuchyň ruského typu, kde máte větší místnost, uprostřed kamna a na nich hrnce zamčené visacími zámky), tedy podle Miloty jako bezdomovci. A pak jsem kdysi bydlel pár měsíců na Václaváku bez nájemní smlouvy, kde zase nebyla koupelna, a chodili jsme se koupat do lázní Koruna. Tedy opět jako bezdomovec. A pokud máte pronajat jeden pokoj v bytě 3+1, jste také bezdomovci? I tak jsem jeden čas vegetoval.
Jste v tomto případě bezdomovci nebo jste prostě ti, co nemají na lepší bydlení peníze, či vám takové bydlení vyhovuje a peníze dáváte na jiné věci?

V USA prý zjistili, že aby se člověk mohl odrazit ode dna, že musí důstojně bydlet a ne jako bezdomovec, tedy musí mít tu vlastní kuchyň, sociální zařízení (dodávám s teplou vodou). Pak prý začne se sebou něco teprve dělat. A tedy podle USA startovací byty na 2 roky nestačí, za 2 roky se prý důstojnost nezíská.
Ekonomika USA a společnost je úplně někde jinde, USA se budovaly stovky let. A standardy domů v USA jsou také úplně jiné, než u nás. Co je v USA důstojné bydlení, to asi nebude důstojné u nás. Kdo by chtěl bydlet v dřevěném domě, který se musí lakovat, možná i se štěnicemi za tapetami?

Já bych řekl, že v Rakousku se startovací byty na 2 roky osvědčily, kdo chtěl, ten se nastartoval.

Tedy podle vzoru USA bude u nás také nutné stavět sociální byty, aby sociální případy měly roky čas se důstojně vyrovnat se svou sociální situací, protože ty 2 roky startovacích bytů nestačí.

Je u nás nedostatek bytů? Podle mě ne, spousta bytů je volných, i domy jsou ke koupi za cenu bytů. Volné jsou i byty v bývalém východním Německu. Stačilo, kdyby je stát vykoupil, a má je hned. Obávám se, že ne vždy půjde o "důstojné bydlení". Pro někoho je asi důstojné bydlení takové, že se nemusí o nic starat a může se vyrovnávat se svou sociální situací. Otočí kohoutkem a ona teče teplá i studená voda, vypustí vodu z umyvadla, spláchne záchod a ono to někam odteče, zapne televizi do zásuvek, ona začne hrát. A kdo že to zajistí? No přece stát, aby měl nájemník sociálního bytu čas na vyrovnání se se svou sociální situací a nemusel nic řešit ohledně bydlení.

Startovací byty či sociální byty má smysl stavět pouze tam, kde je práce a hlavně, kde bude práce i tehdy, když skončí úlevy investorům. Jak dlouho bude práce v Kolíně v automobilce? Co když se Korejci seberou a odejdou do jiné země, kdo by ta auta pořád kupoval?

Stavět sociální byty pouze v Praze? Pak nejlépe u metra, aby nemuseli budoucí nájemníci sociálních bytů jezdit dlouho do práce či na Úřad práce pro dávky? Za levné byty v centru Paříže občas stávkují i mladí Francouzi. Kolik je v Praze takových míst na stavbu? Obávám se, že žádné. Že by stát nějaké pozemky koupil a natáhnul k nim metro? Nebo začal pozemky na sociální byty vyvlastňovat? Jak dlouho se jede z jednoho okraje Prahy na druhý, třeba z Horních Počernic do Jinonic, není to nedůstojně dlouhá doba na dojíždění? A nebylo by krásné, mít sociální bydlení v centru Prahy? Proto přece musí hlasovat každý, kdo neplatí daně z příjmů.

Kde na sociální byty vzít peníze, když se stát potácí v dluzích. A dalšími výdaji mu hrozí krach, kdy nebudou peníze na dávky, důchody, školy, policii, mzdy státním zaměstnancům. Bude nám to pak vše platit EU, která nyní dává ze stejných důvodů peníze do pásma Gazy?

Nápadů se dá vymyslet spoustu, tunel pod Alpami do Itálie či jen tunely pod Prahou, průprav Dunaj-Labe-Odra, osídlení Měsíce a Marsu, olympiáda v Praze. Jenže pořád je tu někdo, kdo chce za svou práci peníze, tedy i za stavbu těch sociálních bytů. Nebo že by je zadarmo stavěli ti, co v nich budou v budoucnu bydlet? Opravdu si nepřinesou omluvenku od lékaře, že je bolí záda? A povinná práce v nezaměstnanosti je podle našeho Ústavního soudu nedůstojná.

A co imigranti? Postaví se z našich daní sociální byty a najednou tu budeme mít spoustu sociálních imigrantů také požadujících důstojné bydlení a čas na vyrovnání se se sociální situací?

Nikdo nikomu nebrání být sociální. Může si na to i půjčit.
Pokud se ale stát potácí dluzích, nemůže dluhy nadále zvyšovat dalšími výdaji, musí je snižovat. Pak by ten krach a rozpad českého státu nebyl do mnou předpokládaných 200 let, ale dříve, jak mi ostatně psala většina diskutujících v jedné diskuzi.
A sociální stát v dluzích doporučuji opustit a vystěhovat se, nejlépe na ostrovní stát typu Velká Británie, Nový Zéland, Malta.

Autor: Pavel Pokorný | karma: 20.56 | přečteno: 1164 ×
Poslední články autora