Čím se liší piráti od nepřizpůsobivých?

31. 01. 2012 12:11:24
Nejsou piráti úplně stejní, jako jsou ti nepřizpůsobiví? Také natahují ruku po něčem a mají plná ústa „mám nárok". Proč nejdou natáčet filmy a písničky, když se podle nich na tom dá dobře napakovat?
Legální kopie obrázku
Legální kopie obrázkuKlipart Microsoft

Zajímalo by mě, který zákon omezuje pirátům svobodnou výměnu informací na internetu. Který zákon brání pirátovi či pirátské straně svobodně šířit svou informaci? Proč piráti či pirátská strana svobodně nenatáčí filmy, písničky, nepíší knihy a nenabízí to vše svobodně na internetu? Není tu žádný komunistický cenzor či soudce, který by mu v tom zabraňoval.

Jsou producenti takoví "vyžírkové", co prodávají draho písničky a filmy? Co tedy brání každému takovému pirátovi také vydávat DVD, nabídnout autorům vyšší honoráře a zákazníkům nižší ceny? Vždyť by se tím museli na trhu prosadit!

Ceny určuje trh, tedy jsou takové, které ještě trh akceptuje, tedy je určují v nepokřiveném trhu zákazníci. Když budou zákazníci něco kupovat, budou to prodejci nabízet.
Kdo chce zase nařizovat trhu, jak to zkoušeli komunisté, jak se má chovat?
Nejnovější filmy a písničky nejsou jídlo, tedy když na ně nebudete mít, hladem neumřete. A že byste si chtěli zadarmo stahovat nejnovější písničky a filmy? Já bych toho také chtěl...

Mně je v principu úplně jedno, kolik stojí lístek do kina či kolik stojí DVD, kniha. Na film si počkám v televizi, písničku uslyším ještě dříve v radiu, knihu si půjčím.
A když uvidím film 5 let po jeho distribuci do kin, tak tím zpožděným sledováním zchudnu, zhloupnu, umřu hladem? V současné době je televizních programů tolik, že sledovat vše nelze, tedy i ti nejchudší mají svůj sport a hry. A kdo na to nemá, prostě si počká, až film bude vysílán v televizi.

Piráti chtějí v podstatě znárodnění filmů a písniček po určité krátké době. Asi chyběli ve škole, když se učilo o komunistickém znárodňování od roku 1948 nebo o současné Venezuele. Komunisté také měli plná ústa o tom, jak se všichni mají mít dobře, když si každý vezme (zde stáhne) podle své potřeby, mysleli tím, jako současní piráti, samozřejmě, že z cizího.

O porušování autorských práv ví své režisér Svěrák, kterému ukradli film Vratné láhve při vyrábění kopie pro ministerstvo, byl ukraden i film Bathory, oba před distribucí do kin, nyní se řeší krádež filmu Kájínek.
Film Andělská tvář uvrhl Jiřího Pomeje do dluhů. Ne všechny filmy z Hollywoodu jsou ziskové, české filmy snad žádné.
Pokud si někdo myslí, že film je vždy výdělečná činnost, tak proč všichni netočí filmy? A chce Madonna, aby si někdo volně stahoval její písničky?
Chce Svěrák přijít o autorské honoráře za Dělání, dělání či Holubí dům? Myslíte si, že si je nezaslouží? Co se zeptat autorů na jejich názor? Proč by si délku autorských práv nemohl určovat autor? Je to přece jeho dílo!

Jsme maličká země (díky Klausovi a Mečiarovi), máme méně obyvatel, než třeba Londýn. Naše diskuze nemá ani moc smysl. Pokud se zase nechceme ohradit ostnatým drátem, musíme přistoupit na to, co chtějí ve větších zemích a tam chtějí delší ochranu autorů. A trh tam mají delší dobu a asi lépe ví, proč je potřeba autory chránit.

V blogu dole se uvádí jako kladný příklad tvůrci svobodného software, kteří dovolují volné šíření svého software. Ale to je zase úplně něco jiného, autoři svobodného software něco vytvořili a dali to k šíření, to nejsou v žádném případě piráti, kteří by jen stahovali a vyměňovali...

A úložiště?
Všichni, i já, se rozčilují, že sběrny vykupují kradené železo od nepřizpůsobivých. Podle mě by se měla sběrnám, které nejsou schopny rozlišit kradené železo, vzít licence na jeho výkup. A čím se to liší, když někdo slouží jako úložiště kradených věcí? Když není úložiště schopno garantovat legalitu ukládaných souborů, tak ho také zavřít. Nebo majitelé úložišť, kteří mají daleko lepší přístup k souborům, neumí to, co běžný pirát, který hledá a nachází filmy?

Dům se odpisuje 40 let, hypotéka bývá na 20 let. Proč by měla být autorská práva kratší?

Jak v minulých stoletích piráti přispívali k rozvoji společnosti, než je pověsili? Nijak, asi jako i ti současní. Opakuji, proč tedy neprodukují filmy a písničky, když je to tak výhodné?

Ti tzv. piráti jsou jenom jedna část z davu nepřizpůsobivých natahujících ruku a křičících, "mám nárok". Asi jako dav odborářů. Měli by začít něco dělat.

Zdoje
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-urban.php?itemid=15414&from=0#nucleus_cf
- na tento blog hlavně reaguji
http://kultura.idnes.cz/vratne-lahve-ukradl-technik-kopirovaci-firmy-fa1-/filmvideo.aspx?c=A070919_144128_filmvideo_kot – ukradené Vratné láhve, Bathory, Simpsonovi
http://www.pirati.cz/
- nemyslím si, že pirátská strana = piráti, piráti jsou jen její část, jako jsou i částí toho davu nepřizpůsobivých

Autor: Pavel Pokorný | úterý 31.1.2012 12:11 | karma článku: 33.81 | přečteno: 7693x

Další články blogera

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 289 | Diskuse

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma článku: 20.07 | Přečteno: 3938 | Diskuse

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma článku: 32.27 | Přečteno: 835 | Diskuse

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma článku: 19.98 | Přečteno: 313 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 147 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 212 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 382 |
Počet článků 303 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2383

Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...