Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Byl jsem a zůstanu odpůrcem IZIPu a dalších mutací, které lze zneužít proti nemocným.

Totiž - lékař je vázán tajemstvím. To, co v ordinaci slyší, nesmí šířit dále. Právo na tyto data má jen soud a úřad soc. zabezpečení. Tedy ani Policie ČR, jak se mnozí mylně domnívají.

Nikdy jsem nechápal, že to co se dozvím, mám posléze vložit do jakéhosi IZIPu, kde se posléze kterýkoliv kolega podívá na uvedená data. Určit, kdo informaci třeba o prodělané pohlavní nemoci či interrupci pustil ven, je zhola nemožné. Navíc, když za lékařem někdo přijde a nabídne mu za nahlédnutí do kartotéky tučný obolus, v případě nezjistitelnosti pachatele je tento akt pro mnohé lákavý.

Ve finále - žádná zdravotní data mimo ordinaci, tvrdě trestat jejich vyzrazení.

Howgh.

3 0
možnosti
PP

IZIP byl dobrovolný a zajišťovala ho soukromá organizace, nyní se řeší, zda opravdu budou data zlikvidována.

0 0
možnosti
JT

S tou anonymizaci to nebude tak jednoduche. Vzhledem k tomu,ze potrebujete mit v datech narozeni pacienta i pohlavi, mate uz skoro cele rodne cislo. Pokud jsou rodna cisla sifrovana, neni vubec zadny problem je pri znalosti data narozeni a pohlavi velmi rychle desifrovat.

0 0
možnosti
JC

Rodná čísla byla vymyšlena v roce 1924 po vydání zákona o všeobecném pojištění, neboť šlo o číslo důchodové pojistky. Proto je tam to datum narození, pohlaví a původně pořadové číslo přihlášky (= první vstup do zaměstnání), což bylo změněno v roce 1959, kdy se zavedly důchody z dětství a rodné číslo bylo nutno přidělovat už dětem, takže se z trojmístného pořadového stalo čtyřmístné kódové.

Zneužívání rodných čísel pro jiné než důchodové účely se rozmohlo až po pádu komunistů od roku 1990.

0 0
možnosti
JC

Všechno lze zneužít.

A co se zneužít nedá, to lze také zneužít.

1 0
možnosti
OP

R^ Lidé,co tyto systémy vymýšlejí si nepořipouštějí, že se tímto způsobem uškvaří ve vlastní šťávě. Jenže vlak je rozjetý ...

0 0
možnosti
JT

Tak ono to neni jen cire zlo. Ma to i sva pozitiva.

0 1
možnosti
  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.