Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radim36

18. 7. 2008 12:53
chtít to řešit.

Podle mně je to jen problém chtít to řešit. Stačí jezdit a prodejce borůvek kontrolovat. Jinak myslím, že naše zákony umožňují pronajmout les na sběr borůvek na prodej, tam by potom byl sběr borůvek pro vlastní potřebu zakázán a ničení porostů při sběru snadno postižitelné.

0 0
možnosti

ippokorny

18. 7. 2008 14:02
Re: chtít to řešit.

Ano, zrovna jako sběrače cizích kovů. Kamer je plno, umí najít zloděje aut, ale když se v kameře objeví někdo s károu plnou želela, tak na to nikdo nereaguje. P.P.

0 0
možnosti

stastu

18. 7. 2008 18:15
Re: Re: chtít to řešit.

V Norsku jsou například zákonem zakázané komerční sběrny. Respektive tam jsou, ale za odevzdaný materiálu, kov, cokoliv nic nedostanete.  Nic od vás taky nevybírají. Cikány tam mají taky, ale v létě není nic zvláštního, že před supermarkety nechávají lidé u svých aut stažená okýnka a i dokonce klíčky v zapalování. Přijede Čech, zastaví na parkovišti, dá železnou páku na volant na šaltrpáku, pro jistotu vytáhne kabely od svíček, třikrát obejde auto, zda-li centrál dobře zamkl dveře a pak de teprve nakupovat. Samozřejmě nadsázka, ale pouze u toho Čecha. Nevím jak je tomu po celém jejich zemi, my jezdíme spíše na jihovýchod.

0 0
možnosti

Lukáš Jelínek

18. 7. 2008 21:55
Re: chtít to řešit.

Kontrola prodejců je celkem jednoduchá, musí být schopni prokázat původ. Jenže ti protřelejší už to mají zvládnuté - dohodnou se s kamarádem, kterému patří kousek lesa, a ten potvrdí, že ty borůvky natrhali u něj s jeho souhlasem. Přestože to samozřejmě natrhají někde úplně jinde. Jenže to je prakticky neprokazatelné - v tom lese by je někdo musel přistihnout.

Hlavní problém je jinde. A sice v tom, že mnoha lidem nevadí koupit si kradené zboží nebo zboží, u kterého je značné podezření, že bylo ukradeno. Takhle si spousta lidí kupuje v bazarech autorádia a telefony, přestože je jim často jasné, že je to kradené. Ale nevadí jim to, koupí si to. Avšak běda, kdyby někdo něco ukradl jim...

0 0
možnosti

radim36

19. 7. 2008 1:57
Re: Re: chtít to řešit.

Nevím ,jestli to už není zavedeno, pokud ne, byla by cesta, jak potrápit černé sběrače pro kšeft omezením množství borůvek.   Třeba mít větší množství než dva litry borůvek na osobu a den by znamenalo automaticky, že to je černý sběr borůvek na prodej a automaticky by následovala pokuta.  Tímto způsobem jsou v  mnoha zemích omezeni  třeba sportovní rybáři, slyšel jsem něco i o omezení množství nasbíraných hub v některých oblastech atd.

0 0
možnosti
  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.