Může se dlužník ještě více zadlužovat?

3. 07. 2020 10:24:44
Včerejší MF Dnes je článek "Proč se můžeme zadlužit", kde nás předseda vlády Babiš přesvědčuje, že se můžeme bez obav zadlužit. Nemůžeme...

Jako argument se v článku uvádí, že díky finanční politice jeho vlády jsou rezervy. Nějak ty rezervy nevidím, když mám dluh milion a pod polštářem 100 tisíc, tak těžko můžu tvrdit, že mám rezervy, mám pořád jen dluhy. O kousek dál se v článku píše, že schodek za rok 2019 sice byl, ale že za ten již nemůže jeho vláda, ale globální ekonomika. Veřejný dluh si můžeme přečíst na webu verejnydluh.cz.

Za konjunkturu a recesi může u nás - zjednodušeně řečeno - ekonomika Německa, na kterou jsme nezdravě navázáni, třeba automobilovým průmyslem. Každý zásah vlády či ČNB spíše situaci zhoršují. To věděli již v 18 století ve Francii, viz pojem Laissez faire.

Nějak mi uniká, proč Babiš jmenoval jako ministryni financí právničku. Je vhodným ministrem pro hospodářskou krizi právnička, která se dovzdělává ekonomickými kurzy? Výkon funkce ministra není o tom, že by se v jeho rámci měl někdo dovzdělávat, měl by být již vzdělaný, což u právničky v ekonomii jaksi nemůžeme očekávat. Navíc ekonomie a práva je úplně něco jiného, v ekonomii je logika a hlavně obávaná matematika. A jaký máme výsledek hospodaření právničky? Plánovaný rekordní schodek 500 miliard, tedy 10× vyšší, než se předpokládalo. Chybí nám někdo jako Eduard Janota.

V článku se dále píše, že vláda zvládne krizi bez zvyšování daní. To je spíše výsměch voličům, třeba náklady na mzdy jsou u nás procentně snad nejvyšší, pokud chce zaměstnanec čistou mzdu třeba 20 tisíc, tak firma musí vynaložit náklady 2× vyšší, tedy půlka peněz putuje ke státu, druhá k zaměstnanci. Kde je prostor k dalšímu zvyšování daní? V bankách jsou nízké úroky a ještě z nich platíme 15 % daň. O dani z pohonných hmot ani nemluvě.
Daně je potřeba snížit, aby se firmy"nedusily".

Daně by měly být součástí finanční gramotnosti, aby se již děti ve škole učily, že jim stát sebere polovinu toho, co vydělají, že benzín přeplatí několikanásobně. Asi se zatím děti učí to, co jsme se učili my, že církev brala desátek, tedy desetinu. Kde ty doby jsou...

Babiš žil dlouho mimo Československo, tedy mu unikají některé známé věci. Třeba jak se v médiích uvádělo, že nevěděl o existenci výjezdních doložek. A k tomu můžeme přidat úsloví, „sytý hladovému nevěří“. Babiš žil a žije úplně někde jinde.
Srovnávat naše hospodaření s vyspělými státy je nesmysl, tvrdit, že když si něco může dovolit Německo, Finsko, že si to můžeme dovolit také. Ve vyspělých státech je kapitál, peníze, tedy mají peníze na oživení ekonomiky, mohou si dovolit se zadlužit. U nás jsou jen dluhy a dluhy a stále komunisté škodí v parlamentu.

Vybavuji si citát Winstona Churchilla: „Ještě nikdy v historii lidských konfliktů nevděčil tak velký počet lidí takové hrstce lidí – pilotům."
Citát upravený na dnešní dobu by mohl znít: „Ještě nikdy nevděčil tak velký počet příjemců dávek takové hrstce daňových poplatníků.

Autor: Pavel Pokorný | pátek 3.7.2020 10:24 | karma článku: 22.12 | přečteno: 553x

Další články blogera

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma článku: 20.07 | Přečteno: 3921 | Diskuse

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma článku: 32.27 | Přečteno: 828 | Diskuse

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma článku: 19.98 | Přečteno: 313 | Diskuse

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma článku: 25.09 | Přečteno: 1051 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 324 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 302 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2390

Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...