Pavel Pokorný

"Ukřivdění" ruští atleti chtějí na olympiádu

20. 06. 2016 14:08:12
Rusko světu ukázalo, že někteří jeho atleti a další "sportovci" nejsou schopni pochopit, že pokud se chtějí účastnit mezinárodních soutěží, či dokonce olympiády, tak nesmí dopovat.

Pokud Rusové chtějí nadále dopovat, mohou si doma pořádat své závody s dopujícími závodníky a nikdo se jim nebude vměšovat do jejich "vnitřních věcí". Tak si může dopující ruská tenistka Šarapovová hrát tenis doma mezi svými, otázka je, zda to samé platí i pro vyměněné ruské hráče hokeje do 18 let. Ruský atletický doping má dokonce i své heslo na české Wikipedii.

Ruská skokanka o tyči Isinbajevová dokonce mluvila o "pošlapání jejích lidských práv", pokud nebude vpuštěna na olympiádu v Riu a srovnává to s bojkotem olympiády v Moskvě v roce 1980 (tehdy kvůli ruské invazi do Afganistánu). A co pošlapaná lidská práva lidí na okupovaném Krymu, ty jí nezajímají?
Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR řekl v MF Dnes o ruských atletech, cituji: "Oni přitom postrádají jakoukoli sebereflexi. Jsou pořád jen ukřivdění, uražení, všichni jim ubližují."

Rozhodně se zítra na Mezinárodním olympijském výboru, že budou ruští atleti na olympiádu v Riu vpuštěni?

Rusové tvrdí, že vyřešili problémy s laboratoří, že umí doping zjistit. Tedy mohou si své závodníky před olympiádou otestovat a zaručit se jako stát za ně, že nejsou pod vlivem dopingu. Ale co když nemluví pravdu?

Sportu se moc nevěnuji, ale předpokládám zmatky, které vzniknou odebíráním a následným udělování medailí, změnami pořadí. Státy odměňují své závodníky za medaile, podle medailí sponzoři závodníky sponzorují. A pak se ukáže u medailových pořadí pozitivní dopingový test. Vrátili vždy dopující "olympionici" neprávem získané medaile? Nebo "ukřivděně" prohlásili, že jsou neprávem obviněni a že medaile nevrátí?

Navrhuji řešení...
Pokud závodníci nějakého státu na minulé olympiádě (či mistrovství světa) dopovali, měly by tyto státy složit za každého účastníka olympiády (či mistrovství světa) vysokou kauci (ve výši milionů dolarů), která by pokryla náklady způsobené zjištěním dopinku a která by svou výší donutila státy, aby si své závodníky řádně zkontrolovaly (zvláště když nějaký stát tvrdí, že to umí). A z té kauce budou také odškodněni ti závodníci, kteří by na olympiádě nedostali medaile kvůli dopingu druhých závodníků
(stačila by jim polovina z té kauce?).

Jaký je problém si své atlety či obecně sportovce otestovat či nechat otestovat?

Ať ruské atlety na olympiádu pustí, ale pouze na vysokou kauci. Pokud nedopují, jde o formalitu, peníze se jim po negativních antidopingových testech uvolní zpět. Neřeší to samozřejmě otázku dalších testů po delší době a pomocí novějších metod, jak pak dodatečně vymoci pokutu.

Odhaduji, že zítra se na olympijském výboru rozhodne, že ruští atleti mohou na olympiádě startovat. Pokud to bude bez dalších podmínek, bude to špatné rozhodnutí.

-------------------------------------------------------------------------

Doping má v češtině 2 možné tvary: dopink i doping.

Autor: Pavel Pokorný | karma: 17.76 | přečteno: 820 ×
Poslední články autora