Pavel Pokorný

Právo na eutanazii?

19. 05. 2016 9:49:12
Poslanec Zlatuška chce předložit návrh na legalizaci usmrcení nevyléčitelně nemocných. A téma eutanazie se objevuje v médiích skoro vždy nějak ve spojení s lékaři. Co s ní mají mít lékaři společného?

Již vidím, jak děti, příbuzní tlačí na nemocného vegetujícího rodiče, příbuzného, aby si ukončil trápení.
„Dědo, podepiš eutanazii, budeš mít konečně pokoj od bolestí...
A my se konečně budeme moci nastěhovat do tvého domu...
My konečně tvůj dům prodáme a zaplatíme dluhy... “

Pokud je někdo ve stavu, že žádná léčba pro něj neexistuje, tak samozřejmě nepatří do nemocnice. Ani léky na zmírnění boleti nejsou léčení, tedy příbuzní jsou tak často postaveni do situace, kdy místo očekávaného majetku je čeká ošetřování nemocného v domácím prostředí a vysoká vydání, byť částečně zmírněná peněžními dávkami od státu.
Péče o vegetujícího nemocného je drahá, je potřeba počítat spíše s výdaji na úrovni průměrného platu, rozhodně nad úrovní středního platu = mediánu. A pokud nemocný vlastní dům, chatu, může je chtít prodat a tím si zajistit další péči. A tak se majetek nemocného, který chtěl předat dětem a které na něj možná čekají, nyní rozplývá v péči. Pak nemocný může dojít k názoru, že raději zemře, aby děti o dům nepřišly. Kolik rodičů zastavilo dům, aby pomohlo dětem a pak o něj přišli?
Ale k vlastní eutanazii se zde nevyjadřuji.

Mě vysloveně rozčiluje, že se mluví v souvislosti s eutanazií o lékařích.
Jak píši, nemocný, kterého nejde léčit, nemá být v nemocnici, protože tam se léčí. Na to jsou léčebny dlouhodobě nemocných či pečovatelské domy.
Co má mít společného lékař s eutanazií? Nic!
Jsou i veterináři, co vám odmítnout usmrtit zvíře.

Doufám, že nikdo nebude chtít po ošetřujících lékařích, aby ukončovali život = usmrcovali své nevyléčitelně nemocné pacienty, to by bylo šílené. Doufám, že snad někdo neuvažuje, že by to byla dokonce lékařská povinnost, že by lékař nemohl tuto službu pacientovi odmítnout, aniž by riskoval odmítnutím své postavení či zaměstnání. Je podle mě až šílené mluvit o asistenci lékařů při usmrcování.

Někde jsem četl, že by byla vytvořena skupina lékařů, která by eutanazie prováděla. Který lékař by se chtěl stát členem takové skupiny, to by bylo prestižní postavení... A jak by se cítil nemocný, kdyby přijeli úplně cizí lidé a začali s jeho usmrcováním, byť na jeho přání, každý chce umřít obklopen příbuznými v domácím prostředí.

Eutanazie by byla na přání pacienta nehrazená zdravotní pojišťovnou? Uvažuje nějaké pojišťovna, že by to nabízela jako bonus, možná i pro pozůstalé, určitě by na to vydělala.

Mám pokračovat v dalších šílenostech?

Lékař nemá a nemůže mít nic společného s eutanazií.

A touha přežít vždy převáží.

Autor: Pavel Pokorný | karma: 19.37 | přečteno: 1070 ×
Poslední články autora