Povinné ručení bude i pro chodce?

5. 01. 2016 11:24:58
Babiš nám prý chystá povinné ručení za malotraktory, motokáry, za vše, co má nějaký motor. A vše kvůli tomu, že někdo někde srazil traktůrkem někoho ze žebříku a asi neměl peníze na zaplacení zdravotní péče tomu sraženému.

EU se pod dojmem této nehody rozhodla nás chránit před těmi, co nemají peníze na úhradu zdravotní péče poškozeným a Babiš to navrhl dát do zákona od poloviny letošního roku (zdroj dnešní MF Dnes, byť se v článku uvádí, že to bude od 31. 6. 2016 (:-))) .
V textu dále používám známější a nepřesný pojem povinné ručení, i když povinné ručení není nic jiného než daň (jako je daní platba poplatků za televizi a rádio).

Koho se bude toto nové povinné ručení týkat?

Máme doma staré autíčko pro 2 děti na baterie pohybující se asi 5 km /hod, takové autíčko určitě žebřík umí srazit. Pak jsou dětské motorky na baterie. Tedy z nich povinné ručení asi bude.

Dronem srazíte žebřík s někým také bez problémů, ale zjevně nejde o něco, co se pohybuje po zemi, to bude asi další etapa pro další daně.

Co samochodné sekačky, s nožem nebo bubnové, ty se umí také rozjet a žebřík srazí bez problémů, ale bohužel umí i useknou dítěti ruce, jak se již stalo. Také bude ze samochodných sekaček povinné ručení? A co zahradní ridery, mají volant, ale nejsou to traktůrky, jsou to spíše sekačky se sedačkou a volantem.
Sněhové frézy, i když, kde by se vzal pro ně sníh, také umí srazit žebřík. Tedy se nebudou používat, ale povinné ručení z nich platit ano.

Také jsem se asi špatně domníval, že když mám vlastní ohrazený pozemek, že tam mohu provozovat bez placení povinného ručení vyřazené auto, motorku, třeba i předělané na nějaký traktůrek. Asi ne a v budoucnu určitě ne, co kdyby mi tam třeba lezl zloděj na žebříku do okna a já ho z žebříku nechtěně srazil.

Prodejci malotraktorů budou jako všichni muset hlásit elektronicky své tržby, z těchto dat si ministerstvo dopravy vybere malotraktory, srovná je s databází registrovaných malotraktorů a již budou lítat pokuty za neregistrované malotraktory. A by se nestalo, že někdo bude mít 2 malotraktory a platit pouze za 1, a tím by šidil na dani, dostanou časem malotraktory, možná i zahradní sekačky a ta dětská autíčka a motorky, nějakou poznávací značku. Bude také na přání za 10 tisíc?
A jak to bude s tímto povinným ručením při prodeji? Stejně složité, jako při prodeji auta, nebo se to nějak "doladí"? Tím bude potřeba přijmout více úředníků a kontrolorů a zadat další drahou veřejnou zakázku na software. Neboť o bude dělat policie místo honění zločinců?

A co segway?

Pomíjím elektrické invalidní vozíky, často potkávám místní vozíčkáře a někdy jedou "jako blázni" a přeji jim to. Ale co když někoho srazí? Ti na úhradu škody spíše nemají... Bude za ně povinné ručení hradit stát?

Bude toto povinné ručení i v dalších zemních EU? Bude zelená karta pro malotraktory, aby mohli majitelé přejet hranice a sekat trávu v cizině? A bude třeba v Řecku, Itálii, Španělsku, co kdyby nás tam někdo srazil na dovolené malotraktorem? Myslím, že je to jasné, tam by se lidé vzbouřili či by to nařízení ignorovali, k čemuž asi dojde i u nás.

Jenže to není vše. Vezmu to z druhé strany. Až nějaký chodec srazí někoho ze žebříku a nebude mít na úhradu zdravotní péče poškozenému, dojde obdobně povinnému ručení chodců (i dětí), a to bez ohledu na to, že někdo nebude ani chodit ven z důvodů zdravotního stavu (jako "ven" nejezdí traktůrky)?
Sražení někoho je problém i dnes, když srazíte na schodech, na lyžařském svahu, špičkového chirurga a ten si zlomí ruku, tak se podle nového občanského zákoníku nedoplatíte, ale jen tehdy, pokud budete mít peníze. Pokud je mít nebudete, budete muset, jako někteří naši zadlužení spoluobčané, přestat pracovat, protože stejně vše, co byste vydělali, by vám vzali na uhrazení škody (dluhu).
Co kola, koloběžky, kočárky, skateboardy, ty také umí srazit žebřík.
A co modely aut, co umí jezdit i šedesátkou?
Ti všichni mohou někoho zranit.

O co možná jde. Auta se vyrábí tak, že při nehodě, ne "ťuknutí", se auto často poškodí tak, že je to "totálka", tedy oprava je dražší než zbytková cena auta. A i když cena povinného ručení stoupá, časem dojde k tomu, že povinné ručení možná pojišťovny přestanou nabízet. Asi jako přestaly nějaký čas nabízet pojištění cestovních kanceláří proti úpadku. Tedy možná stát hledá další zdroje pro pojišťovny, aby škody utáhly a nehrozilo, že stát nařídí povinné ručení a pojišťovny by ho přestaly nabízet.

Autor: Pavel Pokorný | úterý 5.1.2016 11:24 | karma článku: 26.86 | přečteno: 876x

Další články blogera

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 289 | Diskuse

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma článku: 20.07 | Přečteno: 3939 | Diskuse

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma článku: 32.27 | Přečteno: 835 | Diskuse

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma článku: 19.98 | Přečteno: 313 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 161 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 490 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2383

Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...