Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deset let ve funkci a dost!

Jak dlouho může být ve funkci prezident, to víme, ale jak je to s omezením u jiných funkcí a jiných úřadů? Může i u jiné funkce dojít k odtržení od reality a následně k nějaké deformaci, krizi končící i obviněním?

Ústavním soudcem jenom jedenkrát, píše Petr Kolman v MF Dnes (5. února 2013). Po deseti letech výkonu funkce ústavního soudce, který se nemusí bát, že by jeho rozsudky někdo rušil, se podle Petra Kolmana může objevit "jistá míra deformace". Ano, může, přečtěte si celý článek.

Obdobně je nyní u nás asi zvykem, že prezidenti nebývají voleni pouze na jedno volební období, ale jsou "spontánně"  voleni i na druhé období. A doufám, že nespějeme k ruskému modelu, kde se střídá prezident s premiérem ve funkci, aby se vyhovělo ústavě. A právě nyní u nás vidíme, kam vede výkon funkce celých 10 let, máme tu údajně 20 senátorů, kteří jsou prý ochotni se podepsat pod oznámení o údajné "vlastizradě" současného prezidenta, který mimo realitu vyhlásil uprostřed zimy amnestii bez úvahy dopadů na amnestované a hlavně společnost.
Mimochodem, vlastizrada, § 309 trestního zákoníku,  se trestá až výjimečným trestem, ale v § je jasně uvedeno, že vlastizrada je možná pouze ve spolupráce s cizí mocí či s cizím činitelem.

A nyní in media res (dělal jsem  3 roky latinu).
V současné době se mluví o dostavbě Temelína a stavbě úložišť (i když mi není jasné, proč není možné se domluvit s dodavateli, že vyhořelé články zase odvezou, Rusko či USA je větší). Tuto agendu má na starosti Státní úřad pro jadernou bezpečnost a v jeho čele je Dana Drábová. Nemohu proti ní říci jedno křivé slovo, je určitě na svém místě, byl jsem dokonce předloni na její zajímavé přednášce, Drábová se dostala se i do Wikipedie, ale je ve funkci déle než 10 let (přesněji asi 13,5 roku) a to může být problém.  Domnívám se, že novou koncepci jaderné technologie by měl řešit již někdo jiný, nezatížený třináctiletým výkonem funkce a rutinou po tak dlouhé době. Aby pak v budoucnu nezačaly "vypadávat kostlivci ze skříní". A doufám, že někde neleží smlouva typu, že někdo dovolil postavit někde novou jadernou elektrárnu (třeba  podle mého návrhu v Praze na pravém břehu Vltavy v Troji naproti začátku Císařského ostrova). Je to úplně absurdní představa?  Co že to staví exmanželka Pavla Tykače na břehu Berounky?
Takový kostlivec se například nyní objevil u VZP, kterou před roky zavázal nucený správce Pečenka k platbě 1 miliardy ročně a to v době recese ekonomiky státu, z recese vyplynuly úspory a rušení nemocničních lůžek a bác, VZP (tedy daňoví poplatníci) plaťte miliardu ročně!
Obdobný kostlivec právě padá do médií po Martinu Romanovi z doby jeho 7letého úředničení v ČEZ.
Očekával bych i u Státního úřadu pro jadernou bezpečnost po 10 letech jmenování nového předsedy, nyní je vhodná doba. Ať je u toho všeho na začátku a ať si také v budoucnu, kdy jeho předchůdce může být již v důchodu, zodpovídá za své chyby a nesvádí je na svého předchůdce. Předsedu úřadu jmenuje vláda. Pošleme premiérovi e-mail?

Nebojím se naopak o "přesluhování" u předsedkyně parlamentu Miroslavy Němcové, která je také ve Wikipedii a u které mě mrzí, že nešla do volby prezidenta, ale domnívám se, že jí chápu.

Soudný úředník by měl i bez zákona po 10 letech sám odstoupit a jeho neodstoupení by mělo indikovat, že k "jisté míře deformace" již došlo. A vrchol je, když někdo chce ve funkci zůstat tak dlouho, až ho "vynesou nohama napřed" a počítá s tím, že funkci po něm převezme po vzoru komunistických dynastií nějaký příbuzný, či přímo někdo z jeho dětí. Viděli jsme to a možná ještě vidíme u poslanců a jejich příbuzných jako jejich asistentů. To je ale již opravdu "velká míra deformace".

4 roky něčí funkce se dá přežít, ale 10 let "trestu něčí funkce" je již dost nejen pro občany nebo daňové poplatníky, ale i pro úředníka. Omezení by se mělo týkat všech vyšších funkcí,  tedy funkce s celostátní platností, do kterých jmenuje či schvaluje prezident, vláda, parlament, senát. Měla by být jasně dána délka výkonu funkce v limitu mezi 4 - 10 lety a 10 let by měl být strop. A protože se u nás nepřepokládá jistá soudnost, mohlo by to být jasně řečeno v rámci nějakého nového ústavního zákona, tedy 10 let ve funkci a dost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 7.2.2013 8:41 | karma článku: 15,11 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3944x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 838x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:59

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

6. května 2024  16:55

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí nechal předvolat do Černínského paláce ruského...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  16:29

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.