Nový Zéland - chování a morálka

2. 02. 2011 8:49:56
V názvu našeho státu je slovo republika = res publica, tedy věc veřejná. Proč český výklad slova republika podle některých spoluobčanů pořád znamená, že co je cizí, je veřejné? A proč se lidé nemorálním, podvodným chováním spíše chlubí, než že se za něj stydí?
Půjčili jsme si stříbrného Focuse, stříbrnou a tyrkysovou Mazdu 3, vše nové, ujeto málo nebo nic.
Půjčili jsme si stříbrného Focuse, stříbrnou a tyrkysovou Mazdu 3, vše nové, ujeto málo nebo nic.

Půjčíte si na Novém Zélandu auto a chcete ho vrátit? U nás musíte přesně dodržet dobu, na Novém Zélandu ne, pohoda. Pokud projevíte použít auto jako úschovnu zavazadel a vrátit ho těsně před odletem či odplutím, žádný problém. A když je večer kancelář půjčovny zavřená? Auto dáte na parkoviště a klíčky vhodíte do jejich schránky. Auto je totiž pojištěné proti havárii a krádeži, většinou je i v záruce a mají číslo vaší karty, tedy pokud byste udělali nějaký problém, půjčovna si to dořeší. Ale proč by lidé dělali sobě i druhým problémy?

U nás existují lidé, kteří si půjčí auto, částečně ho vykradou nebo vymění nějaký díl či pneumatiky. Podle zpráv z médií Češi vyměňují v půjčených autech celé převodovky a cizinci se pak diví, proč půjčovny kontrolují při vrácení celé auto. Docela si představuji, jak se dotyčný v hospodě chlubí, jaký je hrdina, když si opravil svoje auto výměnou dílů z půjčeného auta.
Ono za komunistů to bylo obdobné, dali jste nové auto do servisu a nestačili jste se divit, když vám auto vrátili, co vše vám vyměnili za starší, tedy pokud jste si díly nějak označili. Některé servisy mají možnost sledovat opravu přes sklo ve stěně.

Nestíháte na Novém Zélandu dorazit večer do motelu, hotelu a recepce již nepracuje? Není problém, nechají vám klíčky ve dveřích, v Londýně nám klíčky od pokoje zase klidně nechali v květináči u vchodu.

Když o tom mluvíte s Čechem, tak jeho první reakce je, u nás by někdo něco ukradnul. Tak se zkuste zeptat, zda krade i on a ujistí vás, že on určitě ne, že jiní, politici a nepřizpůsobiví lidé. Ale jaká je realita? Mám pocit, že řada Čechů má problém s jednoduchou rovnicí, podvod=zločin.

Pojišťovny nám sdělují, že každá 7. pojistná událost je podvod. Ale kdo jsou ti podvodníci, zkuste se někoho zeptat, rozhlédněte se kolem sebe.
Vyslechl jsem neúmyslně při 15-ti hodinovém letu v letadle hovor 3 Čechů, z nichž jeden, prodejce automobilů jedné známé značky, se pod vlivem alkoholu rozpovídal a rozhodl ukázat druhým, jak on umí pomáhat lidem v nesnázích. Jeho známý si rozbil nepojištěné přední sklo patrového autobusu, za 100 tisíc. Ten rozpovídaný se rozhodl, že mu pomůže, ale nastrojili to tak, že rozpovídaný se prohlásil za viníka nehody, zavolali policii a škoda šla z povinného ručení toho rozpovídaného. A prý za to nic nechtěl, tak mu šťastný majitel autobusu nabídnul, že ho za odměnu povozí ve svém letadle. Rozpovídaný neměl vůbec pocit, že se chlubí tím, že je zločinec, který pomohl někoho podvést o 100 tisíc, nevadilo mu, že hovor musí slyšet i lidé okolo. Ať všichni vidí, jaký je... Šťastní byli všichni, tedy kromě majitelů pojišťovny a jejich klientů, těm totiž budou muset zvýšit pojistné, doufám, že mám povinné ručení u jiné pojišťovny. Nebo si někdo myslí, že pojišťovny jsou nějaká pobočka ČSSD?
Proč je v České republice kladně hodnocen zločinec okrádající druhé a záporně ten, kdo na to upozorní? Pokud má poškozená pojišťovna zájem, sdělím jí další údaje, které jí umožní přesně dotyčný pojistný podvod identifikovat. Jsem špatný, když to takto navrhuji?

Pokud si to dobře pamatuji, tak před několika roky lítal jeden bývalý vedoucí straník s pistolí po jedné vesnici a měl prý pocit, že je stále ten, koho mají lidé poslouchat. Nikdo to neoznámil a skončilo to tím, že jedny manžele, co ignorovali jeho "vedoucí činnost", zastřelil zbaběle skrz okno. Všichni pak litovali, že to jeho řádění včas neoznámili.
Ale obecně, co lidí se vám chlubí zbraní nebo se naklání, abyste jí viděli pod sakem. Zbraň se musí nosit skrytě, pokud jí uvidíte, jde o porušení zákona a možné vyhrožování, tedy můžete okamžitě volat policii. Pokud policii nezavoláte, může dotyčný zbraň jednou vytáhnout a bude problém.

Nebo situace, jedete na Novém Zélandu po silnici maximální povolenou rychlostí, silnice je krásně rovná a přehledná, svítí sluníčko, za vámi kolona aut. Nikdo vás nepředjíždí, divíte se, než si uvědomíte, nejsme v Česku, kde pořád někdo pospíchá, buď kvůli své neschopnosti si něco zorganizovat či pro vylepšení svého nízkého ega.
V MF DNES byl na to krásný vtip od 18 let: Postel, on a ona a text: „Omlouvám se, Janičko, ale kdybyste mě viděla na dálnici, tak tam jsem divoch.“
Až vás někdo předjede nepovolenou rychlostí, vybavte si ten vtip.

Kolik vašich sousedů jezdí opilých a rychle a chlubí se tím? Nahlásili jste je? Co když zabijí třeba někoho z vaší rodiny, nebudete si pak vyčítat, proč jste ho nenahlásili, že mohl někdo žít? Ale je v této zemi zájem o pořádek?
Na Novém Zélandu jsem viděl speciální číslo na billboardech u silnic, na které můžete oznámit třeba piráta silnic, jak se o tom přesvědčili i Češi, našel jsem to v jedné knize o cestě po Novém Zélandu. Na jaké speciální číslo můžete u nás oznámit nějakého piráta silnic? Žádné není, aspoň že na korupci máme číslo 199, speciální číslo na korupci má někde i samospráva.
Je ten, kdo chrání i sebe, pochválen za oznámení porušení zákona nebo je za to společností odsouzen?

Judith_Collins_portrait.jpg
Když se podíváte na stránky policie Nového Zélandu, tak zjistíte hned na stránce About, že policejní ředitel (minister of police) je žena a máte na ní mailový kontakt (viz odkaz). Možná se také ženy jednou dočkáme. Sice si nemyslím, že by paní ředitelka osobně odpovídala na všechny maily, ale nehovoří to o něčem? Tedy že narazíte na webu hned na nejvyššího policistu? A že ho může kdokoliv oslovit přímo?

Porovnejte to se stránkami naší police, stránky jsou takové "šedé", stejná šablona jako má ministerstvo vnitra. Máme podle odborné komise vybraného nejlepšího policistu z nejlepších, ale kdo to je, budete muset klikat mnohem více a mailový kontakt tam nenajdete ani náhodou. A ani tam není vize nového ředitele, kterou přesvědčil komisi, že by byla tajná? Aspoň nový ředitel má osvědčení pro Tajné, já ale ne, tak co slíbil komisi a jakou "tajnou" vizi předložil, se nedozvím. Ono to možná i souvisí s tím, že "slibem nezarmoutíš". Nemají to lidé na tom Novém Zélandu jednoduší?

Jinak pro zajímavost, na Novém Zélandu pokuty neplatíte nikdy hotově, ale v bance či kartou na stránkách policie (viz odkaz). Antikorupční opatření a zároveň to ušetří práci policistům.

S morálku je to u nás vůbec divné, pokud si u nás politik nepořídí blonďatou milenku či blonďatou mladší manželku (Špidla, Topolánek, Paroubek, možná další, kdo si to má pamatovat, prezidenty vynechávám), tak má asi pocit, že nebude příště zvolen. Když jsem četl články o nedávno zemřelém politikovi Jiří Dienstbierovi, tak byly připomenuty i jeho přítelkyně a bývalé manželky, jak se údajně ve shodě s tehdejší manželkou střídaly v návštěvách ve vězení. To mělo být pochválení či odsouzení?

A to je vše, co jsem našel načmáráno na různých papírkách, mapách, účtenkách.

Odkazy
http://www.beehive.govt.nz/minister/judith-collins - policejní ředitelka Nového Zélandu http://www.police.govt.nz/faq/items/23150 - jak platit pokuty na Novém Zélandu

Autor: Pavel Pokorný | středa 2.2.2011 8:49 | karma článku: 43.44 | přečteno: 9828x

Další články blogera

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 289 | Diskuse

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma článku: 20.07 | Přečteno: 3938 | Diskuse

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma článku: 32.27 | Přečteno: 835 | Diskuse

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma článku: 19.98 | Přečteno: 313 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.64 | Přečteno: 423 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2383

Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...